Primo Nederland opgericht

PRIMO logo zwartRisicomanagement achilleshiel decentraal bestuur

Bron: B&G

Auteur: Jos Moerkamp, Freelance journalist.

Het grootste risico dat overheden lopen is achteraf vaststellen dat risico’s over het hoofd zijn gezien. Het managen van risico’’s maakt de kans op een calamiteit niet alleen kleiner, maar vooral zichtbaar. Daarom behoort risicomanagement thuis in het hart van de gemeentelijke organisatie. Dit is precies wat PRIMO Nederland beoogt.

Eind september, tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Gemeentesecretarissen, werd Primo Nederland gelanceerd. Primo staat voor Public Risk Management Organization. PRIMO Nederland is onderdeel van PRIMO Europa, met leden uit vijftien verschillende landen.
Waarom is risicomanagement bij gemeenten en provincies in opkomst? Anders gezegd: wat is er zo nieuw aan? Het inschatten van risico’s is toch al sinds jaar en dag onderdeel van beleid maken en uitvoeren?

Dit artikel geeft informatie over PRIMO. Tevens geeft Jack Kruf, voorzitter van PRIMO Nederland en gemeentesecretaris van Roosendaal, zijn mening over risicomanagement en geeft aan waarom risicomanagement zo belangrijk voor overheden.